Przejdź do głównej zawartości

jabłka w roli głównej

Podczas sobotniego działkowania zerwałam u sąsiada kilka kilogramów jabłek. Jedyne co mogłam z nich zrobić, to upiec szarlotkę. wybrałam przepis, który kiedyś wypatrzyłam w jakiejś gazetce dla bab.



Składniki.
-1 kg jabłek
-2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- kostka masła


Wszystkie składniki należy połączyć i dorzucić pokrojone w kostkę jabłka. Przelać do formy, wybrałam średnią tortową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Szarlotka piekła się około 60 minut. Wyszła trochę za słodka, ale i tak mi smakowała.
Zaskoczyło mnie jedno. Wszystkie jabłka podczas pieczenia podjechały do góry ciasta. Wygląda to rewelacyjnie.

Komentarze