Przejdź do głównej zawartości

szpinak, świeżutki szpinak

Jak zobaczyłam w warzywniaczku zielone listki szpinaku od razu wiedziałam co z niego zrobię. od jakiegoś czasu marzył mi się zapiekany szpinak z jajkiem.

składniki:
ok. 1/2 kg szpinaku, jajko, kilka pomidorków, biała i czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki śmietany
Biała cebulę poszatkować i podsmażyć, dodać po garści szpinak. Musi być dokładnie umyty, w innym razie będzie strzelała ziemia między zębami. Podduszony szpinak wymieszać z odrobiną śmietany i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dorzucić pokrojone na pół pomidorki, poszatkowaną czerwoną cebulę i w wgłębienia wbić jajko. Wstawić do piekarnika na zaledwie 20 minut i zjeść:).
Najlepsze są takie obiady, nie dość, że smaczne to jeszcze dietetyczne.

Komentarze