Przejdź do głównej zawartości

Duszone jesienne warzywka

 Kocham smak duszonych warzyw: buraków, marchewki, pietruszki, , selera, papryk, cukinii, pomidorów, bakłażanów, z dodatkiem cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Uwielbiam takie jedzenie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze mało kaloryczne, czyli nic więcej do szczęścia nie potrzeba. 



Tym razem przygotowałam wydanie wakacyjno-jesienne- czyli ratatuj z cukini, papryk i pomidorów. Wyszło smakowicie, a tak niewiele potrzeba do tego składników, które aktualnie są śmiesznie tanie.
Składniki:
2 zielone małe cukinie
1 cukinia żółta
Papryka żółta i czerwona
4 pomidory ( obrane ze skórki)
Prawie pół główki czosnku
2 cebule
Przyprawy – sól, pieprz i dużo tymianku
Przygotowanie:
Posadzkowaną cebulę podsmażyć, po kilku minutach dorzucić pokrojone papryki i podlać wodą czajnika. Dusić a tym czasie szatkować cukinie i czosnek. Gdy papryka zmięknie dodać cukinie, dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Zostawić na 20 minut, aby wszystko zmiękło.. oczywiście od czasu do czasu mieszając. Podawać z bagietką, albo ryżem albo wcinać same- gwarantuje, że różne wersje są dobre. 


Danie ma jeszcze kilka innych zalet- otóż może być przygotowane na kilka sposób.
Duszone warzywa saute we własnym sosie; z dodatkiem śmietany i żółtego sera,; z serem kozim; jak wspominałam z wypełniaczami – pieczywem, ryżem, czy kaszą ( perfekcyjna jaglana i kuskus). A także można z ich zrobić farsz do naleśników, kulebiaków, położyć na pizze lub tarte i zapiec w piekarniku.
Smaczne i łatwe do ponownego przerabiania- uwielbiam duszone warzywka.

Komentarze