Krucha szarlotka

Specjalnie na życzenie, i to kilku osób. Ponoć im smakowało :)


Składniki:
1/3 masla roslinnego, tego dużego, dwie szklanki mąki krupczatki, pół szklanki cukru białego i pół brązowego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka śmietany 18 proc., 2 jajka
5 dużych jabłek papierówek, szara reneta też da radę

Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam i wstawiłam w misce do lodówki na 30 minut, potem wylepiłam nim dużą blachę i wstawiłam do pieca na 30 minut, nagrzany był do 200 st. C. Wyjęłam i położyłam starte na tarce jabłka, które wcześniej wymieszałam z połową szklanki cukru i 3 łyżeczkami cynamonu, a i sypnęłam garść płatków migdałowych. Ponownie wstawiłam do pieca, tym razem na 15-20 minut. I zaczęliśmy jeść, tylko lodów brakowało.




Komentarze