Pieczysty schab ze śliwkami


Nawet nie wiedziałam, że przygotowanie mięsiwa może być takie proste! Wystarczy natrzeć je przyprawami, w tym przypadku także napchać śliweczkami, i ubrać w rękaw do pieczenia, a potem upiec i zjeść. Prosto i smacznie!



Składniki:
ok. 0,5 kg schabu, sól, pieprz, olej, tymianek, kilka śliwek węgierek do środka oraz kilka dodatkowych do rękawa do pieczenia, ok. 6 ziemniaczków, pół cukini i pół cebuli, sól, pieprz i olej, tymianek i odrobina cukru

Wpierw mięsko zostało umyte, potem nadziane wzdłuż na nóż i napchane wydrążonymi węgierkami. Następnie mięsko wysmarowałam olejem z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i odrobiny cukru. Potem włożyłam do rękawa do pieczenia i dodatkowo obłożyłam wydrążonymi śliwkami. Wylądowało w piecu nagrzanym do 180 st. C., a tuż obok wsunełam ziemniaczki na blasze, które były obtoczone z oleju z tymiankiem, solą i pieprzem. Po 45 minutach, dodałam do ziemniaczków pokrojoną na półplasterki cukinię wraz z cebulą. Wszystko piekło się wspólnie 20 minut, w tym czasie cukinia delikatnie zmiękła.
Wyjęłam z pieca i pokroiłam schab na plastry, był w środku soczysty, a zarazem mięciutki. Polany sosikiem ze śliwek, który powstał podczas pieczenia, był idealny - i wytrawny, i słodki.

Zamiast białego cukru można użyć trzcinowego albo miodu.
Następnym razem cebulkę wsunę do pieca od razu z ziemniaczkami, bo była trochę za twarda.
I na pewno będzie następny raz - schab ze śliwką załapuje się do listy moich ulubionych dań.



Komentarze

Prześlij komentarz