Przejdź do głównej zawartości

Polędwica pieczona w grzybach i śmietanie

Ale to było dobre - zacne, oj zacne. Zwłaszcza, że grzybki sami nazbieraliśmy podczas dwóch wypraw - do Ludwinowa i Celestynowa. Tyle dobroci znaleźliśmy w runie leśnym, że przez cały tydzień żywiliśmy się grzybowymi daniami - niedługo zagości ich tutaj więcej.


Składniki:
pół kilograma polędwicy, miska pokrojonych grzybów - prawdziwków i podgrzybków, mała śmietana Piątnica, pieprz, odrobina soli
do tego kasza jęczmienna - drobniutka

Umytą polędwicę trzeba namaścić olejem z odrobiną soli, usadowić w naczyniu do pieczenia, zalać wymieszaną śmietanę z grzybami i wstawić do pieca nagrzanego do ok. 200 st.C.

Po ok. 40 minutach danie jest gotowe, choć przetrzymałam przez zwykłe gapiostwo na fejsie - ale na szczęście nie wyschło na wiór.

Polecam - danie jest wyściowe-gościowe a mało wymagające.



Komentarze