Serowy placuszek z warzywami

Podczas niedzielnej wizyty na Szklanych Domów została mi zdradzona pewna kulinarna tajemnica. Otóż Bartczaki najczęściej pieką ciasta na identycznym spodzie - serowym właśnie. Z reguły owocowe. Choć wiem, że zdarzają się i wytrawne paluchy z kminkiem, na które też mam chrapkę.
Nie byłam bym sobą, gdybym lekko czegoś na swą modłę nie zmodyfikowała. Tak powstał placuszek oszczędny z tym, co było - papryką i cukinią. Smaczny był i ładnie się prezentował. Owszem był, bowiem został wszamany!

Kacper Bartczak

Składniki:
250 g twarogu - najlepiej tłustego, 3 duże łyżki masła, szklanka mąki pszennej, łyżeczka soli i pół cukru
Podsmażona cukinia i papryka z czosnkiem oraz suszonym tymiankiem.

Masą ciastową wyłożyłam formę - taką keksową - i wstawiłam do pieca na 15 minut, było tak ok. 200 st C. Jak się lekko zarumieniło to wyjęłam i wyłożyłam nań warzywa, posypałam grubą solą i ponownie wsunęłam do pieca na 25 minut. A potem jadłam!

Resztki z podsmażonych warzyw wystudziłam, włożyłam do torebek do zamrażania i zamroziłam. Pewnie jutro rozmrożę, bo mam ochotę na pieczone pierogi z warzywami i boczkiem. Am!

ps. dziękuje za zdjęcie!



Komentarze

  1. A teraz mnie nęci, żeby zrobić taki placuszek ale z kozim twarogiem - ale byłby zacny!

    OdpowiedzUsuń
  2. byłby :) lubię takie modyfikacje, zamiana tego co na słodko było w wytrawne na słono :) podoba mi się ten placuszek, mam ser w lodówce chyba się za niego zabiorę!

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam, tylko się nie zniechęć, bowiem ciasto jest kluskowate i wygląda jakoby miało być zakalcem, i będzie, ale to czyni je wysmienitym. Ba i nie musisz robić takiego farszu - cokolwiek się nada - np. prażone jabłka z tymiankiem, albo sliwki w cynamonie. ach i znowu się rozmażyłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem co tam dodam,mianowicie : czerwoną cebulę, papryki żółtą i czerwoną i chili z mojego chili drzewka :) jutro robię!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz