Lasagne z kiszoną kapustą



Od razu wyjaśnię sceptykom, lasagna z kiszoną kapustą (i w tym przypadku z grzybami) jest genialna. Nie ma co się krzywić, wystarczy wyobrazić sobie wigilijne łazanki z kapustą i gotowe, to właśnie taki smak. No dobra, ta lasagne jest o niebo lepsza.


Składniki:
ok. 300 g kiszonej kapusty, ok. 100 g mrożonych grzybów: podgrzybków i prawdziwków, pół opakowania makaronu lasagne, cebula, najlepiej takiego bez gotowania, pieprz

Kiszona kapusta najpierw była gotowana kilkanaście minut, aby straciła kwaśność i słoność. Potem była odciśnięta. Do podsmażonej cebuli dodaje się kapustę i wszystko razem miesza, dodaje grzyby i znowu miesza, a teraz doprawia pieprzem. A dalej? Układa się w blasze warstwy - płaty makaronu, farsz, płaty makaronu i farsz na wierzch. Jeżeli farsz będzie za suchy, wtedy można podlać płaty rosołkiem z kostki. Teraz wsuwa się do pieca nagrzanego do 175 st. C na jakieś 30 minut.
Smacznego!


Komentarze

  1. Uwielbiam lasagne i uwielbiam łazanki, kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł..juz sie zabieram za lasanie z kapusa:) ciekawe jakb wyszlo z sosem beszamelowym lub moze grzybowym polane ? :) http://cudanakijuicudawianki.blogspot.ie/

    OdpowiedzUsuń
  3. grzybkowym chyba byłoby lepiej, beszamelowego nie lubię...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz