Mozart

 Deser idealny, zwłaszcza dla wytrawnych wielbicieli ciemnej czekolady i cierpkiego cynamonu. Zobaczyłam przepis na Mozarta w książce, którą dostałam od Oleńki – dziękuję!! – wyczekiwałam na odpowiednia chwilę, aby go przygotować. W ostatnią niedzielę takowa nastąpiła!




Deser w oryginalnym przepisie miał ubitą pianę z białek, ale jestem przeciwniczką jedzenie surowych jajek i zastąpiłam ten składnik żelatyną. Dodałam jej zaledwie pół łyżeczki a trzymała prawidłowo mocny czekoladowy mus.

Składniki:
na 3 warstwy kruchego ciasta:
1,5 szklanki mąki pszennej, 150 g masła, żołko jaja ugotowane na twargo, jedno jajko surowe, pół szklanki cukru pudru, pół szklanki zmiażdżonych płatków migdałów, dwie łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki soli i łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mocnego alkoholu - dodałam więc cynamonówkę

masa czekoladowo-jabłkowa
250 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 jabłka kwaśne - najlepiej szara reneta albo mereloza, łyżka miodu, 2 łyżeczki cynamonu, łyżka cynamonówki, pół łyżeczki żelatyny spożywczej, 3 łużki cukru mudru



• Masło, jajka, migdały zagnieść i dodać jajka, potem dodać składniki suche i porządnie zagnieść ciasto. Powinno być błyszczące i dość lekko odchodzić od dłoni. Teraz dzieli się na 3 równe kule i owinięte – każdą oddzielnie – w folię spożywczą wstawia się do lodówki. Powinny tam spędzić conajmniej 4 godziny, jednak u mnie wytrzymały tylko 2.
Po tym czasie można rozwałkowywać ciasto. Wyjmuje się po jednej kuli z lodówki i podsypując stół, czy blat szafki mąką rozwałkowuje się ciasto. Powinno mieć ok. pół centrymetra, aby było kruche i łatwo się kroiło. Na rozwałkowany placek przyłóż tortownicę, w której będziesz robić deser, i wytnij okrąg. Przełóż go na papier do pieczenia i zrób dziurki widelcem, potem wsuń do lodówki. Z każdą kulką zrób identycznie. Ciasto, które zostało można zawinąć w folię spożywcza i zamrozić - przyda się do innego ciasta – pewnie zrobię na nim mini serniczki. Każdy okrąg ciasta piecze się po 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.C.

• Obierz jabłka i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć na to jabłka, gdy się rozgrzeją dodaj miód i cynamon. Możesz odrobinę posolić, a na koniec dodaj łyżkę alkoholu. Odrobina chili także by nie zaszkodziła. Odstaw. Teraz połam na kawałki czekoladę i umieść w plastikowej misce, którą połóż na garnku nad gotującą się wodą. Czekolada sama się rozpuści. Trzeba ubić kremówkę mikserem, potem dodać do niej cukier puder i czekoladę. Następnie żelatynę rozpuszczoną w łyżce przegotowanej wody i jabłka. Można dodać jeszcze kilka kropel alkoholu.

• W tortownicy układa się wartwę ciasta, połowę masy czekoladowej i ciasto, i znowu czekoladę. Ostatnią warstwą jest ciasto, które przed podaniem można posypać gorzkim kakao, wysmarować wytrawnymi powidłami z jabłka, albo udekorować okruszkami czekolady.

Komentarze

Prześlij komentarz