Szarlotka przesypywana z kaszy manny, bez jaj


Ciasto-przekładaniec niemal wegański, w sumie można by go zrobić w pełni wegańskim, gdyby plastry masła zastąpić olejem. Ale da się. Można więc spróbować. Także zamiast jabłek można użyć gruszek, ale takich miękkich i soczystych, oraz moreli, brzoskwiń, śliwek, truskawek i malin też - ale w ich przypadku, byłaby to profanacja, bo lepiej je układać na serniczkach, aby mogły zachwycać w całej swojej okazałości.

Składniki:
szklanka mąki pszennej, szklanka kaszy manny, pół szklanki cukru, pół kostki dobrego masła, użyłam president, które ma 82 proc. tłuszczu, 3 duże jabłka, najlepiej szarej renety, odrobina soli, łyżeczka cynamonu

Suche składniki miesza się razem i dzieli na dwie części, pierwszą wysypuje się do keksówki, która uprzednio smarujemasłem. Na to kroi się plasterki masła, nie za dużo, w kilku miejscach się układa. Na masło wykłada się połowę startych jabłek wymieszanych z cynamonem. Na to znowu suche składniki, masło i jabłka i na to znowu masło. Wszystko się wstawia do pieca na 50 minut, nagrzanego do 170 st. C.

Wyszła super, choć następnym razem zrobię 3 warstwy i w formie tortowe, aby wyszły pięknie warstwy przy krojoniu na kawałki.

Komentarze