Ciasto kakaowe z polewą czekoladową

Lubię to ciasto, często je robię - bo jest wilgotne i mocno kakaowe. Czasami zmieniam w nim proporcje i jest bardziej cynamonowe, tym razem rządzi w nim czekolada, w środku i na wierzchu
– co widać.




Składniki:
150 g masła,  2 jaja, słoiczek powideł, mogą być śliwkowe, 2 szklanki mąki i pół cukru, szklanka mleka, 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, po łyżeczce proszku do pieczenia i sody, odrobina soli
polewa: 100 ml śmietany kremówki i 100 g czekolady, poszatkowanej

Masło miksuje się z powidłami, dodaje jaja i cukier, potem mleko. Do płynnych składników dodaje się suche i miesza. Potem wylewa się na blachę, dość dużą – okrągłą lub kwadratową. Piec ok. 50 minut w 175 st. C.
Kremówkę wlewa się do garnuszka albo miski, wsypuje się czekoladę. Naczynie wstawia się do zlewu, zatkanego, i do niego wlewa wrzątek z czajnika – składniki pięknie się połączą.
Gdy delikatnie ostygną smaruje się wierzch ciasta.


Komentarze