Szarlotka, trochę jesienna

Jesienna, bo zrobiłam na niej dekorację w kształcie liści. Tak mnie naszło.
Polecam, bo jest smaczna, a przy okazji jakby dietetyczna – ciasto jest cieniutkie, a farsz to same jabłka z odrobiną miodu.




Składniki:
100 g masła, szklanka mąki, jajko, 1/3 szklanki cukru, łyżeczka cynamonu i proszku do pieczenia, odrobina soli
farsz – 4 jabłka szara renera, 2 łyżki miodu


Z podanych składników zagniata się ciasto, zwinięte w kule wstawia do lodówki na 30 minut. Potem dzieli się na części, jedną większą rozwałkowuje i wykłada nią formę, a druga zostawia na wierzch i dekorację. Ciasto w blasze nakłuwa się widelcem i podpieka w piekarniku, wystarczy 20 minut w 170 st.C. Teraz do środka nakłada się farsz – uprażone jabłka z dodatkiem miodu, przykrywa się okręgiem ciasta i dekoruje listkami. Ciasto dopieka się ok 30-40 minut w 175 st.C.


Komentarze