Przejdź do głównej zawartości

Młoda kapustka z koperkiem



Uwielbiam ją. Młoda kapustka jest wspomnieniem dzieciństwa, gdy babcia przygotowywała chyba z 10 litrów zupy dla wszystkich swoich dzieci i ich dzieci. Gdy zaczynaliśmy jeść to ni stąd, ni zowąd dostawaliśmy od dziadka łyżką w czoło. Czemu? Taka tradycja, że gdy się po raz pierwszy w roku wcina nowalijki trzeba przejść rytuał, na Podlasiu akurat związany z biciem łyżką. Dość bolesny, ale i śmieszny:) I choć od czasu wakacjowania w Jednaczewie pod Łomżą minęło wiele lat, to moja mama nadal potrafi mnie strzelić w czoło.


Składniki:
główka kapusty, 3 szklanki bulionu, najlepiej warzywnego, ząbek czosnku, sól, pieprz i koperek, odrobina cukru

Kapustę kroi się na paski, w rondlu rozgrzewa się 2 łyżki masła i wrzuca kapustę, dodaje się czosnek i przyprawy - smaży się ok 3-5 minut. Teraz wlewa się bulion i gotuje ok. 15 minut, na koniec wrzuca się koperek. I gotowe.

Komentarze