Tarta z budyniem i rabarbarem


Składniki:
ciasto: 1/3 kostki masła, czyli ok. 75 g, jajko, pół szklanki cukru pudru, szklanka mąki krupczatki i pół szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia i odrobina soli
farsz: 3 łodygi rabarbaru, małe jabłko, pół opakowania budyniu i szklanka mleka, łyżka cukru

Masło zagniotłam z jajkiem i cukrem, dodałam mąki z solą i proszkiem, wstawiłam kulę ciasta do lodówki. W tym czasie zajęłam się rabarbarem i jabłkiem, łodygi pierwszego umyłam, odkroiłam brzydkie końcówki i trochę obrałam - bo nie lubię tych farfocli.  Pokroiłam na plasterki i wrzuciłam na rozgrzana patelnię, dosłownie na 3-5 minut, posypałam cukrem. Jabłko starłam na tarce i wymieszałam z rabarbarem, ale już po duszeniu.
Ciasto wyjęłam z lodówki i podzieliłam na mniejszą i większą połowę:). Większą rozwałkowałam, podsypując mąką, i wyłożyłam nim formę. Na ciasto wyłożyłam rabarbar z jabłkiem i wstawiłam do pieca nagrzanego do 175 st.C. Zajęłam się zrobieniem kratki, drugą kulę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paski i delikatnie ściskałam brzegi, aby nie były zakończone na równo. Zrobiłam budyń, dokładnie pół budyniu według instrukcji na opakowaniu. Gdy ciasto się zarumieniło wyjęłam je z pieca i wyłożyłam na owoce budyń i zrobiłam kratkę, znowu wstawiłam do pieca. Po 25 minutach było gotowe. Po nocy w lodówce tarta była idealna jako drugie śniadanie, zwłaszcza że dziś jakoś porno i duszno.

Komentarze