Ciasto jogurtowe z truskawkami


Wilgotne, mało słodkie i z owocami - takie lubię najbardziej, zwłaszcza na śniadanie do kawy. A jeszcze jak wiem, że wszystko zaraz spalę podczas rowerowania do pracy to mam ochotę odkroić większy kawałek. Tak:)

Składniki:
jogurt grecki - 150 ml, pół szklanki oleju, 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia i sody, odrobina soli, 2 jajka, owoce
ewentualnie cukier puder

Jajka zmiksuj z olejem i cukrem, dodaj jogurt, a teraz wsyp mąkę, proszek, sodę i sól. Wymieszaj, ale tak niedbale - aby tylko się połączyło. Wyłóż ciasto na blachę, najlepiej delikatnie wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Można położyć kilka truskawek, wcisnąć je w ciasto.
Wstawia się pieca na 30 minut. Gdy wystygnie można udekorować połówkami truskawek i posypać cukrem pudrem. 

Komentarze