Delikartna tarta z białym serem i bazylią



Piękne prawda? Wiadomo!

Składniki:
ciasto: szklanka mąki pszennej, jajko, 1/3 kostki masła, tj.ok 60 g, sól i odrobina cukru
farsz: ok. 200 g białgo sera, 2-3 łyżki smietany, odrobina startego żółtego sera, koperek, pieprz, sól i pół pomidora drobno pokrojonego.
Dodatkowo pomidor pokrojony w plastry i multum bazylii.



Ze składników na ciasto zagnieć kulę, wstaw do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkuj i wyłóż ciastem naczynie, zawsze rozwałkowuje, bo wtedy ładniej przylega go podłoża. Wstaw do pieca nagrzanego do 170 st.C na 15 minut, w tym czasie przygotuj farsz. Wymieszaj biały ser, z żółtym, z koperkiem, pomidorkiem i dużą ilością pieprzu czarnego. Wysmaruj masą ciasto i ułóż na wierzu plastry pomidora, znowu wstaw na 15 minut.
Przed podaniem posyp liśćmi bazylii.


Komentarze