Przejdź do głównej zawartości

Deser z gorzkiej czekolady z wiśniami i miętą



Bez jajek i żelatyny, gorzka czekolada z mascarpone i ubitą śmietanka świetnie się razem trzymały. A dodatek wiśni i świeżej mięty cudownie orzeźwiał. Deser jest idealny na lato - chłodny a jednocześnie mocno deserowy:)

Składniki:
ok. 250 g czekolady gorzej, 500 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, pół szklanki cukru pudru,
spód: ok. 50 g ciastek digestiv, pokruszonych, łyżka masła i łyżeczka kakao
miseczka wydrylowanych wiśni i kilka gałązek mięty

Najpierw trzeba rozkruszyć herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem i kakao, tym wyłożyć blachę i wstawić do lodówki. Teraz rozpuszcza się czekoladę w kąpieli parowej - można na dwa sposoby. Miskę z pokruszona czekoladą stawia się na garnku z gotującą wodą (oczywiście o mniejszej średnicy niż garnek) albo wstawia do zlewu, zatyka się go i wlewa wrzątek. Teraz miesza się mascarpone z cukrem pudrem, najlepiej miksem, i dodaje lekko przestudzoną czekoladę. Następnie ubija się kremówkę na sztywna pianę i dodaje do masy, miesza delikatnie łyżką. Dodaje się wydrylowane wiśnie i listki mięty, całości wylewa się na herbatniki. Teraz powinno się wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej do zamrażalki na kilka godzin. Przed serwowaniem posypać kakao i położyć listki mięty.

Komentarze