Ekspresowa pizza z mięsem i cukinią
Lubię pizze, nawet bardzo. Tylko z tymi z polskich pizzerii mam problem, zawsze coś mi potem leży na żołądku i cierpię. A ta moja - jest idealna. Choć może za bardzo, bo zjadłabym całą sama.
Przygotowanie trwa z 15 minut, pieczenie też - więc po 35 minutach (bo zdjęcie) jest gotowa do konsumpcji.
Składniki:
ciasto: szklanka mąki pszennej, pół szklanki ciepłej wody, sól, odrobina cukru, dwie łyżki oleju, 1/3 opakowania świeżych drożdży
Z podanych składników na ciasto zagnieć kulę, powinna lekko odchodzić od dłoni. Teraz podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto, najlepiej na nierówny okrąg. Im mniej foremny, tym bardziej autentycznie domowy i wesoły. Na blachę z piekarnika połóż papier do pieczenia, duży prostokąt aby cała pizza się zmieściła. Połóż ciasto na papierze, aby ciasto odpoczęło, i zajmij się farszem. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mieso mielone, dodaj koncentrat i przyprawu. Gotuj na małym ogniu z 5 minut, potem dodaj pokrojoną w kostkę albo plastry cukinie i chwilę podduś. Całość wyłóż na ciasto i posyp żółtym serem.
Wstaw do pieca nagrzanego do 170 St. C, po 15 minutach jest gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz