Jogurtowe z rabarbarem i skorupką z mascarpone

Jak w tytule!



Składniki:
2 jajka, dwie szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru, 250 ml jogurtu naturalnego, łyżeczka proszku do pieczenia i sody, pół łyżeczki soli
3 łodygi rabarbaru,ok. 200 g serka mascarpone i 3 łyżki cukru pudru

Rabarbar trzeba umyć, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsypać łyżką cukru i obtoczyć nim. Po 3-4 minutach jest gotowy, teraz można rozgrzać piekarnik.
W misce zmiksuj jajka z olejem, dodaj cukier, teraz jogurt i mąkę wymieszaną i proszek i sodą. Dodaj sól i wszystko wymieszaj, ale tak niezbyt dobrze - jak na muffiny. Wyłóż ciasto na blachę - najlepiej wytłuszczoną i wyłożoną papierem, na ciasto wyłóż rabarbar i wstaw do pieca nagrzanego do 175 st.C na jakieś 25 minut. Po tym czasie wysmaruj wierzch serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem, znowu wstaw na 10-15 minut i gotowe. Najlepiej smakuje na ciepło.

Komentarze