Przejdź do głównej zawartości

Makaron z bobem i cukinią, w cukinii

Smakował wyśmienicie, bowiem połączenie bobu i podsmażonego boczku to niemal idealna para, a i został niebanalnie podany. W wydrążonej cukinii, przypominał mi taki arcyodjechany drink, którego wypadałoby sączyć na wielgachnej plaży z cieplutkim piaskiem. Ach, to było moje pierwsze skojarzenie po zobaczeniu tego obiadu. I dlatego też z tego miejsca, tutaj, muszę wyznać szczerze - nie maczałam placów w przygotowaniu tego cuda, zostałam nim przyjemnie nakarmiona. Oj, bardzo przyjemnie.


Składniki:
ok. 250 g makaronu, najlepiej drobnego, ok. 500 g bobu, wyłuskanego, duża cukinia, wydrążona, ok. 150 g boczku wędzonego, cienkie plasterki, 2 ząbki czosnku, garść kolendry, sól, pieprz i odrobina bazylii

Makaron ugotować, w tym czasie podsmażyć boczek i czosnek, dodać bób i wydrążony miąższ z cukinii. To wszystko dusić z 10 minut, od czasu do czasu, mieszając. Wrzucić ugotowany makaron, dodać zioła i doprawić solą oraz pieprzem. Serwować w miskach z cukinii albo konwencjonalnie na talerzach.

Komentarze