Jaglana z warzywami (cukinią i papryką) i tymiankiem



Danie z typu - coby tu wyczarować, gdy mam mało czasu i w sumie jedzenia w lodówce. Zazwyczaj wtedy wychodzą mi megaśne obiadki, tak właśnie było. 

Składniki dla 1 osoby:
pół małej cukinii, po kawałku papryki czerwonej i żółtej, 2 ząbki czosnku, tymianek - świeży lub suszony, 1/3 szklanki kaszy jaglanej
ewentualnie kozi ser - ten był zwyczajnym twarogiem

Umyte papryki pokrój na kawałki i podsmaż z czosnkiem, można trochę podlać wodą. Po 2-3 minutach dodaj do papryki przepłukaną wodą kaszę jaglaną i zalej 2-3 razy większą ilością wody, dodaj odrobinę soli. Co jakiś czas mieszaj, kasza po 6-9 minutach powinna wchłonąć całą wodę. Teraz dodaj pokrojoną cukinię i podsmaż jeszcze ze 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, oraz tymiankiem - idealnie spisało się świeże zioło albo suszone też da radę. Danie można wzbogacić odrobina koziego sera, ale nie jest to konieczne.



Komentarze

Prześlij komentarz