Batoniki muesli, dietetyczne


Składniki:
szklanka mleka, 1,5 szklanki płatków owsianych, 0,5 szklanki otrębów, 0,5 szklanki ziaren słonecznika, szklanka bakalii (to co zostało w puszcze, którą mam na smutki zamiast czekolady) - rodzynki, orzeszki ziemne, 3 morele, 4-6 daktyli, garść płatków migdałów, pół łyżeczki soli,  4 łyżki miodu - jakiekolwiek i 3 łyżki masła, łyżeczka cynamonu i ciutek kurkumy

W rondelku rozgrzać mleko, dodać miód i masło wszystko powinno się rozpuścić, ale nie doprowadzać do zagotowania. Teraz płyn wlać do miski z suchymi składnikami, gdy będzie za rzadkie można dosypać płatków, otrębów albo odrobinę mąki pszennej, która sklei wszystko. Masę przekłada się do formy keksowej, oczywiście na papierze do pieczenia, ugniata łopatką i wstawia do pieca nagrzanego do 175 st. C na 30-40 minut. Po tym czasie powinno być delikatnie zarumienione. Można wcinać ciepłe.

Komentarze