Bitki wołowe duszone z prawdziwkami

Danie jest zacne, można je nawet serwnąć gościom - szczególnie takim z zagramanicy, z Wielkiej Brytanii czy też z Peru. Z pewnością im posmakuje!


Składniki:
ok. 500 g mięsa wołowego, takiego na bitki, 5 garści prawdziwków, cebula poszatkowana, 4-5 ząbków czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, marchewka starta na grubych oczkach



Mięso pokroić na kotleciki, zbić tłuczkiem - wtedy będzie delikatniejsze. Teraz obsmażyć na mocno  rozgrzanej patelni, po minucie z każdej strony. Następnie dorzucić cebulkę i marchew, chwilę podsmażyć i zalać wodą - tak ze dwie szklanki. Dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę i 2-3 całe. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie można posolić, dodać pieprzu. Po 30-40 minutach mięso powinno zmięknąć, więc można dodać grzyby - umyte i pokrojone w mniejsze kawałki. Dosolić i wrzucić tymianek, podusić kilka minut.
My zjedliśmy z kaszą jęczmienną, ale z gryczaną, ziemniakami, ryżem lub makaronem czy pieczywkiem także dało by radę.



Komentarze