Duszone warzywa

Pod koniec lata zawsze się nimi zajadam, tylko zmieniam kombinacje smakowe - używam innych warzyw i przypraw. Tym razem była mieszkanka, totalna. W obiedzie były papryki, pomidory, fasolka szparagowa zielona, cukinia i ziemniaki. Dodaliśmy odrobinę mięsa, ale nie jest to konieczne.



Składniki dla dwóch osób na dwa obiady:
papryka, 2 pomidory, pół cebuli, cukinia, 3 ząbki czosnku, 3 garście fasolki, ok. 10 ziemniaków, sól, pieprz, tymianek i bazylia,
ewentualnie boczek wędzony pokrojony w paski, czy pierś kurczaka albo kiełbaska - u nas było wszystkiego po trochu.

Wszystkie warzywa (prócz ziemniaków) poszatkować i wrzucić do gara, gdy zmiękną dodać obrane i pokrojone (jakkolwiek) ziemniaki i dusić aż będą miękkie. A potem zjeść. Lubię jeszcze na wierz zrobić śmietanowego kleksa albo sypnąć odrobiną startego żółtego sera.

Komentarze