Kasza jaglana jesiennie (kwaśne jabłko, rodzynki, miód, cynamon)



Trzeba się rozgrzewać i najadać, no trzeba, bo inaczej jest zimno i źle. Jesienią nie wolno chodzić z pustym brzuszkiem, oj nie wolno... zwłaszcza jeśli ktoś nadal roweruje.:)

Składniki dla jednej osoby na solidne śniadanie:
1/3 szklanki kaszy jaglanej, garść rodzynek, małe kwaśne jabłko, szczypta cynamonu i soli, łyżeczka miodu jakiegokolwiek

Do rondelka wlej szklankę wody i dodaje odrobinę soli, doprowadź do wrzenia. Wrzuć przepłukaną w wodzie kaszę jaglaną, wtedy traci goryczkę, i wymieszać. Po minucie czy dwóch zmniejszyć trochę ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając. Po 5-8 minutach dodaj pokrojone w kostkę jabłuszko i wrzuć rodzynki, znowu gotuj i mieszaj. Gdy kasza zmięknie dodaj cynamon, a gdy będzie już gotowa - miód, którego nie powinno się podgrzewać, bo traci cenne wartości.
Co dalej? Zjeść!

Komentarze