Naleśniki gryczane z twarogiem i fasolką szparagową



Naleśniki zawinęliśmy inaczej, nie w rulony czy kwadraty, a jako serię. Naleśnik zazębiał się z naleśnikiem i naleśnikiem i naleśnikiem. Aż powstawał wielki naleśnik rulon - to tak w skrócie. 

Składniki:
na naleśniki: szklanka mąki gryczanej, jajko i woda, odrobina oleju i soli
farsz: 3 garście fasolki szparagowej, 4 łyżki białego sera, 2 pomidory, odrobina sałaty i pęczek koperku, odrobina pieprzu i soli, dwie łyżki śmietany

Z mąki i jajka i odrobiny wody zmiksuj ciasto, gdy będzie za gęste dolej wody, gdy za rzadkie - dosyp mąki. Wlej łyżkę oleju, dodaj sól i odstaw na 30 minut. Po czym usmaż naleśniki, jak klasyczne na rozgrzanej patelni. Gdy usmażysz wszystkie, ułóż je na stole albo blacie tak, aby były na zakładkę. Na naleśnikach układaj fasolkę, skruszaj biały ser, posypuj koperkiem, kładź pokrojone pomidory i doprawiaj solą i pieprzem. Teraz zawiń naleśniki w dużego naleśnika i przełóż do formy do zapiekania. Wsuń do pieca nagrzanego do 175 st. C na jakieś 20 minut. Przed podaniem polej śmietaną wymieszaną w koperkiem. Najlepiej jest kroić w plastry.

Komentarze