Przejdź do głównej zawartości

Polędwica pieczona z grzybami szlachetnymi w kruchym cieście


Może wygląda na skomplikowane danie, ale takie nie jest. Prościzna, która wygląda spektakularnie i jeszcze lepiej smakuje. Jeśli więc chcesz się popisać obiadem, to spróbuj tego przepisu - ale najpierw tylko na sobie. Już kilka razy słyszałam o testowaniu nowych przepisów tuż przed przyjściem gości i trzeba było zamawiać pizzę albo lecieć do cukierni. Nie ma sensu się stresować, trzeba rozsądnie gotować, a potem jeść - im mniej rozsądniej tym lepiej.

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki krupczatki, ok. 60 g dobrego masła, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, jajko
Farsz: dwie garście grzybków szlachetnych, cebula, tymianek, pieprz, sól i oczywiście polędwica


Z podanych składników na ciasto zagnieć kulę, gdy będzie zbyt sucha można dodać łyżkę śmietany, gdy za rzadka - odrobinę mąki. Kulę wstaw do lodówki na godzinę, w tym czasie podsmaż cebulę i grzyby, przełóż do miseczki. Na bardzo rozgrzanej patelni przesmaż polędwicę, w całości, na szybko z każdej strony, po to by zamknąć wszystkie soki w środki.
Teraz rozwałkuj ciasto i w środek połóż mięso, dopraw tymiankiem, pieprzem i solą, obłóż grzybami i zagnieć na wałek. Można go naciąć albo wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Najlepiej upiec na papierze do pieczenia położonym bezpośrednio na blasze, po 45-60 minutach danie jest gotowe.

Komentarze