Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki z dżemem



Niezłe, co nie? A jakie dobre, normalnie aż się poparzyłam tak wciągałam jeden za drugim niemal wprost z pieca. A potem dziwne, że muszę pocić się z Ewą Chodakowską, chyba nie. :)

Składniki na ok. 20 rogalików, nie są zbyt wielkie:
szklanka mąki pszennej, 100 g masła, 1/4 szklanki mleka, 25 dag drożdży, czyli 1/4 klasycznego opakowania, jajko, 2 łyżki cukru pudru, powidła, u mnie były malinowe - moje ulubione, odrobina soli

Podgrzej mleko i wsyp do niego rozkruszone drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, a gdy będą szybko rosły to nawet na 3-5 wystarczy. Mąkę wsyp do miski, dodaj masło pokrojone na kawałki, wymieszaj, wlej mleko z drożdżami,doda sól, jajko wymieszane z cukrem i zagnieć. To trochę trwa, ciasto musi dostać w gluten, gdy będzie za rzadkie dosyp mąki, gdy za twarde, zwilż dłonie wodą i zagniataj ponownie. Uformuj kulkę i wstaw w misce do lodówki, po dwóch godzinach będzie gotowe. Teraz rozwałkuj ciasto i wycinaj trójkąty, na jednej podstawie kładź po łyżeczce powideł i zawijaj do krótszego boku. Układaj na blasze na papierze do pieczenia, a potem wsuwaj do pieca nagrzanego do 170 st. c na 20 minut.
Smacznego.

Komentarze