Placki cukiniowo-ziemniaczane z duszonymi warzywami


Sosik warzywny, czyli duszone papryki z pomidorem, był dodatkowo z mięskiem - pozostałością z poprzednich obiadów albo z lodówki: mianowicie kiełbaski, szynki i piersi kurczaka, jednak nie są konieczne. Można przygotować bez tego dodatku, danie nie straci na wartości i smaku.

Składniki:
placki: 4-5 ziemniaków, mała cukinia, 3 łyżki mąki pszennej, odrobina oleju, sól, pieprz i ewentualnie jajko
sosik: 2 papryki, jedna czerwona, druga żółta, dwa pomidory, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek i świeży koperek, mięsko - tak odrobinę

Cukinię i ziemniaki zetrzeć i posolić, odstawić by puściły sok. W tym czasie umyć paprykę i pomidory, podsmażyć wędliny czy mięsko, dodać pokrojone w kostki papryki i dusić, tak z 10 minut, w tym celu można podlać wodą i oczywiście posolić. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki i smażyć na drugiej patelni, gdy placki się zarumienią, są gotowe i można je polać sosem warzywnym (oczywiście trzeba dodać do niego pomidory i go porządnie doprawić), posypać koperkiem i kleksnąć śmietaną - jak to uwielbiam robić.

Komentarze