Przejdź do głównej zawartości

Guacamole

Uwielbiam awokado, no uwielbiam totalnie. Lubie ten maślany smaczek, a najlepsze, że jest maganaturalny i arcyzdrowy. Mogłabym je zjadać codziennie, ale nie zawsze trafiają się idealne okazy  - po kupieniu z reguły trzeba swoje odczekać, żeby dobrać się do takiego perfekcyjnie mięciutkiego. Ale warto poczekać.



Składniki:
2 awokado, 1/4 małej czerwonej cebulki, sól, sok wyciśnięty z cytryny, odrobina pieprzu, kilka pomidorkow koktajlowych do przybrania
ewentualnie ząbek czosnku

Awokado przekrawam, wyjmuję pestkę, obieram i kroje na mniejsze kawałki, wrzucam do miski. Małą cebulę siekam, najdrobniej jak potrafię, dorzucam - wszystko skrapiam sokiem z cytryny, solę i dodaję odrobinę pieprzu (można dodać rozdrobniony czosnek), a potem ubijam wałko-rozdrabniaczem aż składniki połączą się w jedną masę. Wtedy można na chwilę schłodzić w lodówce, a zazwyczaj mi się nie udaje - wcinam od razu.

Lubie je zjeść z pieczywkiem, na toście albo zz naczosami.

Komentarze