Pasta z brokuła, do makaronu i do chleba



Pierwszego dnia zjadłam ją z makaronem i posypałam podsmażonym boczkiem, a następnego – wysmarowałam nią tosty. Lubię takie potrawy, są zdrowe, szybkie i tanie.

Składniki na pastę:
brokuł, razem z łodygą, ząbek czosnku, 1/3 papryczka chili, sól, pieprz, i garść płatków migdałów, ok. 10 ml oliwy, ewentualnie odrobina soku z cytryny.

Brokuła umyłam, oddzieliłam różyczki, a łodygę cienko obrałam i pokroiłam w plasterki. Wszystko wymoczyłam w wodzie z odrobiną soli. Potem wrzuciłam do gotującej się wody, po 5 minutach brokuł był miękki, więc go odcedziłam. Na koniec można warzywo przepłukać zimną wodą – wtedy zachowuje ładniejszy kolor. Wrzuciała brokuła i resztę składników do miski i wszystko zmiksowałam. Doprawiłam do smaku.

Komentarze