Przejdź do głównej zawartości

Żółty ryż z wędzonym pstrągiem


Ale to nie wszystkie ingrediencje, były też pomidorki, jajko na twardo, sałata.Wszystko się fajowsko komponowało, a do tego było ciepłe - lubię sałatki na ciepło.


Składniki dla 2 osób:
pół wędzonego pstrąga, ugotowane jajko, 3/4 szklanki ryżu, cebula, pokrojona w piórka, 3-5 pomidorków koktajlowych, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 oliwki czarne, wędzone, garść sałaty, kurkuma, odrobina świeżego imbiru, pieprz, sól, 2 szklanki wody, kilka łyżek oleju

Rybę trzeba obrać ze skóry i wyjąć ości, ryż należy podsmażyć na dużej patelni, oczywiście na oleju, dodać cebulę i czosnek, posypać kurkumą, a potem zalać wrzątkiem. Przykryć, co jakiś czas mieszać, aż ryż wchłonie wodę - po 10 minutach można dodawać resztę składników, prócz jajka i sałaty, je dodaje się na samym końcu, tuż przed podaniem

Komentarze