Tarta z wędzoną rybą


To było naprawdę smaczne danie. Niezwykle aromatyczne od wędzonego pstrąga i miło kremowe od mieszaniny jajka i śmietanki. No i kwaśne od pomidorków. Jeszcze tylko białe wino i jest dobrze, bardzo dobrze.

Składniki:
kruche ciasto na tartę albo gotowe francuskie;
pół wędzonej ryby, użyłam pstrąga, pół papryki czerwonej, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, szklanka kremówki, jajko, kilka pomidorków, sól, pieprz, tymianek suszony

Ciastem wyłożyć formę, porobić w nim minidziurki, najlepiej widelcem. Taka zabawa zapobiegnie podnoszeniu ciasto podczas podpiekania bez farszu. Teraz wsuwa się blachę do pieca nagrzanego do 200 st. C na jakieś 15 minut. Po kwadransie napełnia się podsmażoną papryka, cebulą, czosnkiem, układa kawałki ryby (bez ości!!!), a potem zalewa się masą śmietanową-jajeczną, podrasowaną solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzch kładzie się pomidorki. Całość zapieka się tak ze 20 minut, aż się zarumieni.

Komentarze