Rolada ze schabu, z borówką i rozmarynem

Po wegańskim weekendzie, który ostatnio zaserwowałam w domu, nadszedł czas na mięso, dużo mięsa. Pierwszym daniem była rolada ze schabu, którą namaściłam mieszaniną borówki, takiej ze słoiczka, czosnku, oliwy, tymianku, soli oraz pieprzu. Potem mięso się przecina na pół, składa i zawija, a potem można ścisnąć wykałaczkami, a potem upiec. Idealnie pasuje do ziemniaków albo kaszy gryczanej.




Składniki:
kilogram schabu surowego, dwie gałązki rozmarynu, 4 łyżki borówki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i trochę oleju.

Mięso należy natrzeć mieszaniną przypraw, borówki i czosnku, a potem odstawić w zimne miejsce na kilka godzin, najlepiej w szklanym naczyniu. Potem mięso zwinąć jak roladę, można czymś zwinąć albo spiąć wykałaczkami, i przełożyć mięso do rękawa do pieczenia, zrobić w nim dziurki i wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C na jakieś 90 minut. Po tym czasie powinno być gotowe.

Komentarze