Zielona sałatka makaronowa z boczkiem

Można ja zjeść na ciepło, bez czekania aż makaron ostygnie. Bardzo lubię ciepłe sałatki.



Składniki:
kilka garści roszponki, zielony ogórek typu wąż, kilka plasterków boczku - podsmażonego, i szklanka makaronu a la ryż,
ewentualnie pietruszka albo koperek
sos: łyżka musztardy, kilka łyżeczek oliwy, sok z połowy cytryny, czosnek, sól, pieprz i tymianek

Ugotowany makaron wymieszałam z sałatką i ogórkiem, dodałam boczek i wszystko potraktowałam sosem. Jednak etapy jego przygotowania są istotne: wpierw rozgniatam czosnek i dodaje sól - powstaja wtedy super-extra-zdrowe substancja. Dopiero potem dodaję resztę składników, mieszam i polewam sałatę. Znowu mieszam i od razu zjadam.
Dużym plusem tej sałatki jest to, że można ją szamać na gorąco, nie trzeba czekać aż makaron ostygnie, bo roszponka jest twardą sztuką i nie więdnie tak szybko.

Komentarze