Kasza gryczana z krewetkami i białym serem

Jedno z lepszych połączeń smakowych, kasza gryczana cudownie kontrastuje z delikatnym białym serem, a dodatek krewetek i koperku miło orzeźwia całe danie. Jeśli nie miałaś/łeś okazji jeść kaszy z serem, to zapraszam do siebie. :)


Składniki dla dwóch osób, lubiących zjeść:
duża szklanka suchej kaszy gryczanej,
ok. 15-20 krewetek,
pół papryczki ostrej,
ząbek czosnku,
pół pęczka koperku,
ok. 100 g twarogu,
kilka suszonych prawdziwków,
sól i pieprz, 2 kulki jałowca,
ewentualnie: podsmażony boczek i kilka listków sałaty lodowej

Na początek zalej wrzątkiem suszone grzybki, niech nasiąkną. Teraz ugotuj kasze, podsmaż  krewetki z czosnkiem i papryczką. Grzybki pokrój na drobinki, a wodę z nich dodaj sałatki. Czyli wymieszaj kaszę z krewetkami, grzybkami, koperkiem, dopraw solą, pieprzem i rozgniecionym w moździerzu jałowcem, można dodać kilka kropel oliwy. Na wierzch wyłóż rozdrobniony ser.

Komentarze