Kruche babeczki z twarogiem, łososiem i kiełkami


To tak na przekąskę, na drugie śniadanie albo wstęp do obiadu. Babeczki są niezywkle delikatne i kruche, a nadzienie przyjemnie orzeźwiające. Można wypełnić je czymś innym np. musem z tuńczyka i koperku albo małymi buraczkami z kozim serem albo do ciasta dodać ciutek cukru i pobawić się na słodko. Pewnie zaprezentuje jeszcze takie odsłony, bo się zajarałam i dostałam od lubego fajne czerne foremki. :)



Składniki na ciasto - wyszło ok. 12 babeczek
200 g masła, 1,5 szklanki mąki pszennej krupczaki, 3 łyżki mąki pszennej, jajko, odrobina soli i proszku do pieczania
farsz: ok. 100 g białego sera, sok z połowy cytryny, ok. 50 g wędzonego łososia, odrobina koperku i kiełków - akurta była mieszanka pikantna

Kruche ciasto lubi chłód, jednak mi się wydaje, że wystarczy mu chłodzenie po zagniataniu, i nie muszę męczyć się z zimnym i trwadym tłuszczem. Dlatego zanim zacznę je robić wystawiam masło w lodówki, by miało bardziej plastyczną fakturę.
Masło łączę z jajkiem, dodaję mąki, sól i proszek, i zagniatam. Gdy się połączy w kulę wrzucam do torebki foliowej i do lodówki, powinno kruszeć ok. 2 godziny. I wcale nie trzeba rozwałkowywać, bo opatentowałam inną metodę. Kulę formuję w wałek o średnicy 6 cm, odkrajam nożem placki o grubości ok. 2 cm i rozpłaszczam je w dłoniach, a potem wypełniam nim foremkę. Ciasto powinno być  wysokie brzegach, by farsz ładnie się wkomponował. Po wyłożeniu ciastem wszystkich foremek wtawiam je do pieca na jakieś 10 minut, a ciepło jest na jakieś 180 st.C. Potem studzę i przygotowuję  farsz.
Ser mieszam z sokiem z cytryny, dodaję sól i pieprz, nakładam do babeczek i dodaję łososia, kiełki i koperek.  I gotowe.


Komentarze