Owocowa panna cotta

To był test, nawet wyszedł smacznie, ale nie był idealnie w kwestiach konsystencji, co widać. Ale także dzięki temu wygląda dość oryginalnie - oto panna cotta z wiśniami, które już są tu, tuż. Teraz można je zastąpić truskawkami, które aktualnie dominują w warzywniakach.



Składniki na 4 sztuki:
po 200 ml śmietanki i mleka, 2 łyżki żelatyny, odrobina cukru, pół szklanki owoców

Owoce wrzucić do rondelka, dodaj cukier i chwilę podduś. Owoce oczywiście puszczą sok, można go trochę odparować przez podkręcenie ognia pod rondlem i mieszanie, koniecznie energiczne, inaczej się przypali. Teraz trzeba podgrzać mleko ze śmietanką, gdy się zagotuje, od razu zdjąć z ognia i wymieszać z owocami. Rozrób 2 łyżki żelatyny w 1/4 szklanki ciepłej wody, trzeba ją dobrze wymieszać, by nie było żadnych grudek. Zanim wlejesz ją do mleka ze śmietanką, wpierw zaczerpnij je do żelatyny z wodą i dopiero po wymieszaniu, wlej do reszty. Potem rozlej do miseczek.  Jeśli nie chcesz mieć oddzielonej warstwy owocowej od mlecznej, musisz często mieszać. Gdy wystygnie wstaw do lodówki na noc, by się ścięło. Owocowa panna cotta świetnie smakuje ze świeżą miętą.

Komentarze