Faszerowane papryki szpinakiem i oscypkiem

Teraz, na przełomie lata i jesieni, nie ma nic lepszego niż faszerowane papryki. A jeszcze lepiej, gdy są napchane szpinakiem z dodatkiem czosnku i sera - tym razem użyłam oscypka. Przyjemnie się go jadło, nie rozpuścił się jak zwykły ser, tylko zmiękł, ale pozostał jędrny.

Składniki:
3 papryki, najlepiej różnokolorowe
ok. 500-700 g szpinaku
3 ząbki czosnku
ok. 5 plasterków boczku wędzonego
ok. 5 plasterków sera oscypka
sól, pieprz 

Papryki trzeba umyć, odkroić im kapelusze, wydrążyć z pestek. Szpinak umyć, poddusić na patelni, doprawić, wymieszać w podsmażonym boczkiem, wypełnić nimi papryki i dorzucić pokrojony ser w kosteczkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsunąć do pieca nagrzanego do 180 st. C na jakieś 20 minut, potem przykryć pokrywką albo folia aluminiową i dopiec jeszcze z 40 minut.

Komentarze