Gęsta zupa rybno-krewetkowa


Zupy tej nie da się włożyć w jakiekolwiek ramy, jest z trawą cytrynową i krewetkami, ale także i z kapustą pekińską i dorszem. Wszystko jest wymieszane i poplątane i dzięki temu megaśnie smaczne. Bardzo sycąca, ale nie zapychająca.

Składniki dla 2 osób:
2 szklanki bulionu warzywnego,
2 filety z dorsza,
ok. 10 krewetek,
1/4 kapusty pekińskiej,
odrobina makaronu ryżowego,
2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu rybnego
pół ostrej papryczki,
2 badyle trawy cytrynowej,
mały ząbek czosnku,
kilka kropel soku z cytryny.

Na początek trzeba podsmażyć papryczkę z czosnkiem, dodać drobno pokrojoną kapustę i rozbitą trawę cytrynową, chwile poddusić, teraz zalać bulionem i dodać rybę i krewetki. Pogotować z kwadrans, dodać sosy i doprawić pieprzem. Podawać z makaronem ryżowym i ćwiartką cytryny - do skropienia rybki.


Komentarze