Kotleciki-burgery z buraków z odrobiną botwiny
Przygotowałam je na podobnej zasadzie, co z marchewki i kalarepki, tylko z rozpędu nie dodałam aż tylu składników, co wiem, było zniechęcające. Teraz będzie prościej.
Składniki:
Ok. 5 dość małych buraków i liście botwiny, kilka liści botwiny - takie
najbardziej jędrne i młode, starawe się nie nadają
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki mąki gryczanej albo pszennej – ta pierwsza
świetnie komponuje się z burakami
3 garstki pestek dyni albo słonecznika, poszatkowanych na
mniejsze
6 łyżek oleju roślinnego
Sól i pieprz
Ewentualnie kilka łyżek sezamu
Buraki i liście trzeba pokroić na mała kawałki i
wrzucić do gara, zalać wodą i pogotować z 5 minut. Potem odcedzić i odcisnąć z
wody i dorzucić do ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, dodać mąkę, pestki,
doprawić i dolać olej. Wszystko porządnie wymieszać i formować kotleciki. Można
je usmażyć albo upiec w piekarniku, uformowane kulki układa się na blasze na
papierze i wsuwa do pieca na 20 minut, a potem przekręca na drugą stronę i
dopieka 10 minut. Idealna do zrobienia burgerów.
Komentarze
Prześlij komentarz