Kotleciki z bobu i kaszy gryczanej


Ostatnio lubuję się w różnych kotlecikach i burgarach, lubie je jeść na obiad tylko z sałatką, następnego dnia w kanapsach albo zwyczajnie wrzucać jako kulkę mocy na przekąskę :)
Te na zdjęciu jadłam raz polane sosem z bazyli cytrynowej i mięty, a drugi raz podgrzane w sosie pomidorowym (zdjęcia są w odwrotnej kolejności).



Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
szklanka bobu, ugotowanego i obranego,
ok. 200 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku,
cebulka
odrobina koperku
sól, pieprz
odrobina mąki pszennej, można ją zastąpić gryczaną



sos zielony: śmietana, majonez i bazylia miętowa oraz listki świeżej mięty
sos czerwony: puszka pomidorów, łyżka koncentratu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Wszystkie składniki na kulki trzeba zmielić razem, najlepiej w maszynce, potem doprawić i zwyczajnie uformować kulki. Lepiej zrobić trochę bardziej płaskie kotleciki, wtedy się lepiej smażą, a muszę konkretnie, bo jest w nich surowe mięso.
Sosy też nie są skomplikowane, wystarczy wymieszać wymienione składniki i zielony zjeść na zimno, a w czerwonym podgrzać kulki, można je dodatkowo posypać bazylią.

Komentarze