wtorek, sierpnia 19

Bakłażany z farszem z wątróbki

Nie ukrywam, też byłam zdziwiona, że wpadłam na taki pomysł i obawiałam się, że nie wyjdzie smaczne. Jednak nie potrzebnie, intensywny smak bakłażana świetnie skomponował się z wątróbką. Danie można zjeść z ryżem albo jak ja - z pieczywem polane oliwą.




Składniki:
2 małe bakłażany
ok.30 dag wątróbki drobiowej
pół pęczka naci pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki bułki tartej albo łyżka mąki gryczanej
3 łyżki oleju roślinnego 
łyżeczka gałki muszkatołowej i pół łyżeczki cynamonu 

Bakłażany należy umyć, przekroić na połówki, posolić i odstawić, by puściły sok. Po 30 minutach są gotowe, ale w tym czasie zajmij się farszem. Powinno się odkroić wszelkie żyłki na wątróbce, a potem zmiksować wszystko razem - wyjdzie taka brudna woda. Nalej masą w bakłażany i wsuń je do pieca w naczyniu do zapiekania, najlepiej nagrzanego do 180 st. C, na jakieś 35 minut. Gdy w domu rozejdzie się zapach pieczonych warzyw, danie powinno być gotowe.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz