Białe cebule faszerowane czerwoną fasolą

Powiem tyle - dobre to było i zjadłam wszystko sama, no dobra, luby załapał się na jedną połówkę.


Składniki:
ok. 15 cebul białych
puszka fasoli czerwonej
odrobina oleju
ząbek czosnku
sól, pieprz, kilka gałązek świeżego rozmarynu 

Cebule należy wrzucić na wrzątek na kilka minut, potem odcedzić i wystudzić. Przekroić na pół i wyjąć środek, zostawiając łuskę do napełnienia. Środki cebuli posiekać, wymieszać z fasolą z puszki (przepłukaną i odsączoną) i zeszklonym na patelni czosnkiem. Dodać sól, pieprz i rozmaryn, farszem wypełnić cebule, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Resztę farszu można ułożyć dookoła cebul. Po 30 minutach w piecu nagrzanym do 180 st. C cebulki są gotowe.


Komentarze