Roladki z boczku i cukinii


Roladki były fenomenalne, jednocześnie soczyste i chrupiące oraz pożywne i orzeźwiające. Wszamaliśmy je z ryżem, ale podejrzewam, że świetnie zagrają jako przekąski na posiadówkę przy alkoholu, hummusie, oliwkach, serkach... ach, rozmażyłam się.

Składniki na ok. 15 roladek:
średnia cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
15 pasków wędzonego boczku, także cienkich
po suszonym pomidorze do każdej roladki
pasta ze śmietany, świeżej bazylii i mięty
odrobina soli i pieprzu
do podanie – ryż, pieczywo albo piwo

Na plasterku boczku układa się plasterek cukinii, warzywo smaruje się pastą ze świeżych ziół i na końcówce kładzie się pomidora, wszystko należy zawinąć i spiąć wykałaczką. Czynność należy powtórzyć te 15 razy, a następnie wszystkie roladki ułożyć na papierze do pieczenia na blasze i wsunąć je do pieca nagrzanego do 170 st. C na jakieś 15 minut. Gdy się zarumienią są gotowe i można jeść, znikają w zawrotnym tempie.

Komentarze

  1. Witaj,
    Twoje przepisy wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego oraz naprawdę dobrych zdjęć!
    Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
    Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
    Pozdrawiam,
    Remi
    info@mytaste.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty