Wegańskie kaszotto z dynią

Kasza pęczak i dynia z odrobiną cząbru to połączenie doskonałe. Osoby, które lubią brejowate jedzenie będą tym daniem zachwycone - od dyni kasza przyjemnie się klei, a te, które lubią sobie pogryźć także - kasza pęczak inaczej niż ryż do risotto nie przeistacza się w jedną masę, zachowuje strukturę i sprężystość. Idealnie!

Składniki dla dwóch osób:
szklanka musu z dyni albo dwie szklanki surowej, pokrojonej
szklanka kaszy pęczek
2-3 szklanki bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, świeży cząber
odrobina oleju

Na grubej żeliwnej patelni należy rozgrzać olej, podsmażyć czosnek, następnie wsypać kaszę i wymieszać tak, by olej albo inny tłuszcz np. olej kokosowy, pokrył każde ziarenko. Teraz należy zalać kaszę szklanką ciepłego bulionu i zamieszać,  przykryć pokrywką i co jakiś czas mieszać. Po 15 min. dodać dynię, cząber i podlać bulionem, doprawić. Danie będzie gotowe, gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, jeśli zabranie bulionu - podlej wodą i mocniej dopraw. Danie świetnie smakuje podane z odrobiną ostrego sera.

Komentarze