Najlepszy sernik dyniowy
Prawda, że piękny? Do tego megasmaczny, ale tak smaczny, że pewni weganie, którzy akurat byli u nas, gdy ów deser wjechał na stół, przestali nimi być. Pałaszowali i nic nie mówili. Dostali jeszcze porcję na wynos. :)
Mała dynia Hokkaido,
3 małe jajka, oddzielić żółtka od białek,
sok z pomarańczy i starta skórka,
2-3 łyżki stołowe syropu klonowego,
szklanka cukru pudru,
opakowanie serka Bielucha albo innego białego kremowego,
ok. 100 ml kwaśnej śmietany,
szklanka mąki kukurydzianej,
ok. 50 g herbatników, ewentualnie 4 łyżki masła - spód
odrobina ostrej papryki i startej gorzkiej czekolady - wierzch
3 małe jajka, oddzielić żółtka od białek,
sok z pomarańczy i starta skórka,
2-3 łyżki stołowe syropu klonowego,
szklanka cukru pudru,
opakowanie serka Bielucha albo innego białego kremowego,
ok. 100 ml kwaśnej śmietany,
szklanka mąki kukurydzianej,
ok. 50 g herbatników, ewentualnie 4 łyżki masła - spód
odrobina ostrej papryki i startej gorzkiej czekolady - wierzch
Małą dynię hokkaido pokroić w kosteczkę, wrzucić na
patelnie, delikatnie podlać wodą i pogrzać, dodać do niej skórkę startą z pomarańczy i sok z niej, gdy zmięknie odstawia się do wystygnięcia. Potem
blenderuje, dodaje żółtka, syrop klonowy, cukier, serek, śmietanę i mąkę
kukurydzianą, wszystko się razem miesza. Na koniec dodaje się białka ubite na
pianę i delikatnie miesza. Wylewa się na
spód z pokruszonych herbatników wymieszanych z 4 łyżkami masła, można to
pominąć. Nie wolno natomiast pomijać pieczenia, powinno się wstawić sernik do
pieca nagrzanego do 150 st. C na jakieś 70 minut.
Gdy wystygnie posyp wierz ostrą papryką i startą czekoladą,
cudownie podkręcą smak. Jeśli wolisz bitą śmietanę, to próbuj z nią.
Haha! Pewni weganie;) tak to się kończy jak takie smaczności wchodzą na stół. Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńdzieny! pojutrze wrzucę innę wersję, bardziej puszystą i lekką:)
OdpowiedzUsuńAch! Słyszałam o tym serniku kilkuminutową opowieść i jeśli smakuje on tak, jak wygląda, to już wiem, że ani jedno słowo z tej opowieści nie było przesadzone :)
OdpowiedzUsuń:) cudownie. Zrobiłam nową, bardziej puszystą wersję, niebawem dodam :)
OdpowiedzUsuń