Pełnoziarnista tarta z jabłkami i rabarbarem
Bardzo to smaczne, jabłka z rabarbarem to moje ulubiona mieszanka, a dodatek puszku w kremówki tworzy coś niezwykłego. Ponadto spód na mące pełnoziarnistej zapewnia poczuje, że deser jest zdrowy, bardzo zdrowy.
Składniki:
50 g tłuszczu, może być masło, margaryna albo olej kokosowy
jajko
szklanka mąki pełnozirniastej
1/3 szklanki cukru
ciutek soli i proszku do pieczenia
3 jabłka i szklanka pokrojonego rabarbaru, miałam mrożony, może być też mały słoiczek dżemu rabarbarowego.
Z masła, jaja, mąki i cukru zagnieść ciasto, odstawić na kwadrans by gluten popracował, potem wyłożyć ciastem spód blachy do tarty, takiej klasycznej z ząbkami. Na to wyłożyć podduszone jabłka, czyli obrane pokrojone z kostkę, wrzucone na patelnię i delikatnie podlane wodą, dalej - dodać rabarbar. Wsunąć do pieca na 20 minut.
Podawać z kremem ze śmietanki albo z lodami.
Składniki:
50 g tłuszczu, może być masło, margaryna albo olej kokosowy
jajko
szklanka mąki pełnozirniastej
1/3 szklanki cukru
ciutek soli i proszku do pieczenia
3 jabłka i szklanka pokrojonego rabarbaru, miałam mrożony, może być też mały słoiczek dżemu rabarbarowego.
Z masła, jaja, mąki i cukru zagnieść ciasto, odstawić na kwadrans by gluten popracował, potem wyłożyć ciastem spód blachy do tarty, takiej klasycznej z ząbkami. Na to wyłożyć podduszone jabłka, czyli obrane pokrojone z kostkę, wrzucone na patelnię i delikatnie podlane wodą, dalej - dodać rabarbar. Wsunąć do pieca na 20 minut.
Podawać z kremem ze śmietanki albo z lodami.
Komentarze
Prześlij komentarz