Wegańska krajanka z dynią

Dynie jeszcze są, więc śmiało można działać i je przerabiać. Na słodko są całkiem, całkiem.
Polecam krajankę o delikatnie kokosowym spodzie.

Składniki na spód:
3 łyżki oleju kokosowego, pół szklanki mąki pszennej i pół pełnoziarnistej, ćwierć szklanki brązowego cukru,  ciutek soli i sody
Masa dyniowa:
szklanka ugotowanej albo upieczonej dyni, 3 łyżki cukru, może być biały, 6 łyżek kaszy manny
ewentualnie sok z pomarańczy lub odrobina wiorków

Ze składników na spód zanieść ciasto, gdy jest za sypkie dodać oleju, gdy za klejące – mąkę. Wyłożyć nim spód blachy, miałam taką kwadratową, i wstawić do lodówki na kwadrans.
Dynię pokroić, wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki i zblenderować.

Na ciasto wylać masę dyniową i wszystko wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, po 35 minutach powinno być gotowe.

Komentarze