Przejdź do głównej zawartości

Puszysty sernik dyniowy


Ach, co to był za smak – delikatnie dyniowy o konsystencji puszku, która kontrastowała z polewą czekoladową z dodatkiem ostrej papryki. Polecam, ten smak zapamiętuje się na długo!


Składniki:
ok. 400 g musu z dyni, odrobinę posłodzonego
200 g sera na sernik, najlepiej piątnica albo president
szklanka śmietany kremówki
pół szklanki cukru
szklanka mąki kukurydzianej
3 łyżki kaszy manny
sok z 3 mandarynek, może być też z pomarańczy
2 jajka – oddzielnie białka i żółtka
odrobina soli

spód – ok. 15 ciasteczek petitków pokruszonych i łyżka masła
wierzch – 3 łyżki masła, 6 kostek czekolady gorzkiej, łyżeczka ostrej papryki, oczywiście sproszkowanej, 3 łyżki kremówki, 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Spód - pokrusz ciastka i dolej stopione masło, wymieszaj i wyłóż na spód blachy (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia), dociśnij, i wstaw ją do lodówki, by się schłodziło.

Masa: W dużej misce wymieszaj ser, żółtka, cukier, sok, śmietankę, mąkę, kaszę, zmiksuj na gładką masę – najlepiej blenderem, dzięki niemu wszystko rozbije się na drobinki. Białka jaj ubij na pianę, potem delikatnie wymieszaj z masą dyniową i wylej na ciastka.
Jeżeli obawiasz się, że tortownica „popuści" i wyleje się masa, to obłóż tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, świetnie zabezpiecza.
Blachę wsuń do pieca nagrzanego do 200 st. C na jakieś 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 150 i piecz przez 40 minut (bez termoobiegu). Sernik możesz wyjąć ciepły, nie opada.

Polewa też nie jest skomplikowana, do rondelka włóż masło, dodaj czekoladę pokrojoną drobno albo startą na tarce, dolej kremówkę, dodaj paprykę i 2 łyżki cukru pudru, wszystko podgrzej, wymieszaj i wylej na ciasto.

Gotowe:)



Komentarze

  1. Dla zainteresowanych dodaję przepis na mus dyniowy (Małgosiu, dasz radę!).
    Kroisz dynię w kostkę, bez skóry ofcors, wrzucasz do rondelka (dynię, nie skórki), podlewasz nieco wodą, to mięknie, dodajesz odrobinę cukru, i podgrzewasz, by wyparował nadmiar płynu. Trochę jakbyś robiła powidła. Mus można zamrażać!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz